,,De mensen die hier komen hebben geen rugzakje, ze hebben een boedelbak achter zich hangen.’’ Hier, dat is Herstart aan de Nieuwegracht in Utrecht: de huiskamer van daklozen. Waar je terecht kunt voor een kop koffie, soep en een warme douche. Waar je ook eens niet hoeft te praten over je sores. Onze verslaggever ging een dagje boterhammen smeren voor de daklozen.

Een gekookt eitje kost twintig cent, boterhammen zijn gratis. Plakje kaas: vijftien cent. Dat bedrag leg je ook neer voor een halve kop koffie. Een kom soep krijg je zó mee. ,,Kun je gaan trippen van de paddenstoelensoep?’’ Grijnzend wijst een bezoeker naar het bordje waarop de soepen van de dag staan aangeprezen. ,,Niet? Nou, doe me dan maar gewoon tomatensoep. En geef er ook een eitje bij.’’

Het is maandagochtend. Herstart aan de Nieuwegracht 92 heeft de deuren net geopend. Hier vind je de huiskamer van de Utrechtse daklozen. Eén voor één druppelen ze binnen. Sommigen begroeten elkaar als oude vrienden, maar je hebt er ook die liever lucht zijn voor de ander. Zij kruipen zwijgend in een hoekje. Een enkeling valt er in slaap, maar niet voordat ook hij eerst langs de keuken is gegaan waar vandaag Piet IJsendorn de soep schept.

Lees het complete artikel op de website van het AD:

Slapende Polen op de grond en dagelijks een schone onderbroek: dit is het rauwe leven in de daklozenopvang

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij het AD.