Daklozen slapen in Rotterdam steeds vaker noodgedwongen op straat, ook als het buiten koud is. En zelfs daar wordt het ze lastig gemaakt. Zo haalde de NS bankjes weg omdat ze voor overlast zouden zorgen op het station. Maar veel alternatieven om te slapen hebben ze niet. “Dit kunnen we niet meer verantwoorden.”

Wijkagent André van Wingerden van Rotterdam-Spangen kreeg vorige week een appje van een dakloze. De vrouw was haar plekje als ‘bankslaper’ kwijt en op zoek naar onderdak. Hij reageerde dat hij wel een plekje voor haar zou regelen in de winteropvang, die in Rotterdam opengaat als het kouder aanvoelt dan 0 graden.

Maar er was geen plek. Volgens de weersverwachtingen werd het 1 graad de dag erna. En dat betekent in Rotterdam: winteropvang dicht. “Ik snap dat er regels zijn”, zegt Van Wingerden. “Maar dit?”

Hij probeerde nog wat andere opvangplekken in Rotterdam, maar niets lukte. Daar schuilt het probleem, zegt hij. “Er zijn zoveel daklozen in Rotterdam, maar zo weinig plekken. Ik vind dat er echt iets moet gebeuren. Dit kunnen we niet meer verantwoorden.”

Lees het complete artikel op de website van RTLnieuws.nl:

Zoveel mensen, zo weinig slaapplekken: daklozen in de kou in Rotterdam