De Rotterdamse huisarts en straatdokter Marlieke Ridder is samen met acht collega-artsen volop bezig met plannen voor de opening van een praktijk, speciaal bestemd voor dak- en thuislozen plus ongedocumenteerden en onverzekerde EU-burgers. “Ons werk bestaat vooral uit het toeleiden van deze mensen naar het bestaande zorgsysteem. Dat blijkt helaas nog altijd hartstikke nodig.”

Jaren geleden maakte Marlieke Ridder mee hoe een familielid ineens een mentale ziekte kreeg. “Zo merkte ik dat een psychiatrische aandoening ook maar een ziekte is waar je pech mee kunt hebben, die veel invloed heeft op hoe de buitenwereld naar je kijkt en die het moeilijk maakt om je leven op de rails te houden. Tijdens mijn studie Geneeskunde ontdekte ik, via de interne geneeskunde, IC en verslavingszorg, dat dak- en thuislozen ‘mijn’ mensen zijn. Het zijn zúlke overlevers met veel capaciteiten en mensenkennis, ze prikken zo door je heen als je niet eerlijk bent. En ik houd van uitdaging: je moet een hele lange adem hebben, veel teleurstellingen verwerken en alles inzetten om vertrouwen te winnen. Maar als dat dan lukt, kun je veel levenskwaliteit toevoegen.”

Tóch alle basiszorg krijgen

Zo’n 35 jaar geleden startte Marcel Slockers met de zorg aan dak- en thuislozen in Rotterdam. Dat bleek inspirerend: sinds tien jaar werken diverse straatdokters stadsbreed op één HIS samen. Waar lopen zij zoal tegenaan? “Heel veel! Er zijn nog altijd mythes, stigma’s en onjuiste kennis die de zorg aan onze mensen belemmeren. Een verschrikkelijke exclusie ontstaat bijvoorbeeld als iemand geen adres heeft: dan kun je geen aanspraak maken op zorgverzekering. Echter, met een BSN-nummer kun je – dus ook als EU arbeidsmigrant – via een subsidieregeling van het CAK tóch alle basiszorg krijgen. Dat geldt eveneens voor ongedocumenteerden zonder BSN, daar is via het CAK weer een andere regeling voor. Alle huisartsen kunnen deze regelingen benutten, vorig jaar zijn ze een stuk makkelijker gemaakt. Op de SEH kan iedereen alle medische zorg met noodzaak krijgen, daarvoor hoef je als niet-verzekerde dus niet eerst te betalen. Onwetendheid hierover bij zorgverleners leidt ertoe dat mensen met een zorgvraag zich nog meer terugtrekken en daardoor (te) laat zorg krijgen. Dat levert veel frustratie op.”

Lees het complete artikel op de website van Rijnmonddokters.nl:

Straatdokters Rotterdam gaan vanuit nieuwe locatie intensiever samenwerken

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!