In Rotterdam slapen iedere nacht pakweg 150 mensen buiten. Laat hen deze winter niet meer op straat liggen, stelt de predikant van de Pauluskerk.

De weerberichten wijzen het al een paar dagen uit: er is kou op komst. Maar bij in elk geval één groep Rotterdammers blijven associaties als ‘gezelligheid’ en ‘feestdagen’ achterwege. Die groep, die voor de helft bestaat uit arbeidsmigranten uit Oost-Europa die hun huis en werk hier zijn kwijtgeraakt, slaapt op straat. Voor deze pakweg 150 Rotterdammers staan er alleen opvangbedden klaar als de gevoelstemperatuur daalt onder het vriespunt. Op dat moment zijn de vier grote steden in Nederland wettelijk verplicht mensen van straat te halen.

Ook in de regen niet buiten slapen
Maar stijgt de temperatuur weer, dan sluit deze winteropvang en staan deze daklozen weer op straat. De stad telt weliswaar ook 450 reguliere opvangbedden, maar daarop maken deze mensen geen kans. “Het doet iedere keer weer pijn als de winteropvang weer dichtgaat”, zegt Ranfar Kouwijzer, predikant van de Pauluskerk waar al sinds jaar en dag daklozen overdag worden opgevangen.

“Eigenlijk zegt de stad steeds: het hoeft niet per se, dus we stoppen ermee. Ik vind dat een winteropvang bij een wereldstad als Rotterdam hoort. Als het bijvoorbeeld 2, 3 graden boven nul is en het regent, dan slaap je ook echt niet graag buiten, hoor.”

Lees het complete artikel op de website van Trouw:

Rotterdamse predikant Ranfar Kouwijzer: Vang daklozen in de winter iedere nacht op