Politici, hulpverleners en betrokken burgers: allemaal maken ze zich druk over het weghalen van de bankjes in de hal van treinstation Rotterdam Centraal. De gemeenteraad heeft zelfs een motie aangenomen met het verzoek de bankjes zo snel mogelijk terug te plaatsen. Maar wie zijn oor te luister legt bij de winkeliers en nachtelijke reizigers hoort een ander geluid. “Het is goed dat de bankjes weg zijn. Het was een bende van ellende en ze verzieken het voor iedereen.”

‘Ze’ is de groep daklozen die de laatste maanden veel overlast veroorzaakte in de stationshal aan de centrumkant. “Eerst waren het er vijf, vervolgens vijftien en uiteindelijk dertig mensen die op de bankjes gingen slapen, maar ook plassen en poepen”, stelde burgemeester Aboutaleb in de gemeenteraad. En daarom besloot hij samen met de NS om de bankjes weg te halen. “Reizigers werden lastiggevallen en geïntimideerd. Er is zelfs een keer een mes gebruikt. Dan moet ik optreden, voor het welzijn van reizigers en de openbare orde.”

Het ‘perron nul-achtige’ beeld dat Aboutaleb volgens sommige raadsleden schetste, wordt bevestigd door enkele daklozen bij de dagopvang van de Nico Adriaans Stichting (NAS) in Rotterdam-Noord. Ze vertellen dat ze vanwege de overlast niet meer in de stationshal willen slapen. Goran bijvoorbeeld kiest nu liever voor de nachtopvang als het echt te koud is op straat. “Het was op Centraal Station een asociale bende die flessen kapot gooiden, spuugden, reizigers lastigvielen en met elkaar vochten. Ik was ook bang dat er een fles op mijn hoofd zou worden geslagen door een idioot die niet meer weet wie of waar hij is. Dit gedrag moest stoppen.”

Lees het complete artikel op de website van Rijnmond.nl:

'Overlastgevers' of 'hulpbehoevenden': over de opvang van daklozen zijn de meningen verdeeld