Als medewerkers van Stadsbeheer klaar zijn met de dagelijkse grondige schoonmaak van Wijkpark Oude Westen in Rotterdam, ligt het enkele uren later alweer vol met peuken, bierblikjes en ander afval. De groepen daklozen en verslaafden, die soms ook in het park overnachten, zijn ook voor voorbijgangers niet te missen.

Het is volgens omwonenden niet ongebruikelijk om een verslaafde crack of heroïne te zien gebruiken op een bankje in het park. Ook de Wijktuin die aan het park ligt, ervaart overlast. Zo is er al meerdere keren ingebroken en werd alle groenten en fruit opgegeten. Bij de plaatselijke kinderboerderij is zelfs dagelijks sprake van bedreiging, vandalisme of een poging tot mishandeling van de dieren.

Volgens Bart Zijlstra, handhaver op de fiets van Stadstoezicht, ligt het probleem bij de zorginstanties die dak- en thuislozen niet meer kunnen helpen. “Ze kunnen niet de opvang regelen die nodig is. Er zijn wel 300 dak- en thuislozen in het centrum, maar er is maar opvang voor 200 man.”

Lees het complete artikel op de website van rijnmond.nl:

Bij gebrek aan opvang slapen daklozen en gebruiken verslaafden in het Wijkpark: 'Waar moet je anders heen dan?'