Geen enkele dakloze meer in Nederland in 2030: dat is het doel van het kabinet. Bij daklozenopvang het Witte Huis in Vlissingen vinden ze het een mooi streven, maar voorlopig zien ze nog een toename van het aantal mensen dat zich meldt bij de nachtopvang. Eén van hen is Wouter.

Hij had nooit gedacht dat het hem zou overkomen, maar toch gebeurde het. Wouter verblijft sinds enkele weken in de nachtopvang van Emergis in Vlissingen. “Toen mijn relatie over was, heb ik een heleboel stomme fouten gemaakt. Tijdens de coronaperiode raakte ik mijn inkomen kwijt en betaalde ik de rekeningen niet. Daardoor moest ik maart vorig jaar mijn huis uit.”

In de auto gewoond

Maar liefst acht maanden woont Wouter met zijn hond in een auto. Tot het een paar weken geleden toch wel koud werd. “Toen ben ik hier terechtgekomen. Mijn hond zit in een gastgezin, gelukkig zie ik die wel elke dag en kan ik ‘m zelf uitlaten.”

De meeste cliënten van de daklozenopvang duiken snel weg als ze de camera van Omroep Zeeland zien en laten uitdrukkelijk weten niet in beeld te willen. Wouter is daar een uitzondering op, al kent hij ook wel enige schaamte. “Ik schaam me wel een beetje, maar heb het inmiddels geaccepteerd. Ik heb het zelf verpest, ik ben gaan drinken en veel drugs gaan gebruiken.”

Lees het complete artikel op de website van omroepzeeland.nl:

Kabinet wil van daklozen af, maar Wouter heeft voorlopig nog geen dak boven zijn hoofd en hij is niet de enige