Amsterdam heeft een groot tekort aan woningen voor kwetsbaren mensen zoals daklozen en statushouders. Daarnaast zijn er landelijk bijna 11.000 dak-en thuisloze jongeren, en het lukt gemeenten niet om hen voldoende te helpen. Daarom worden ontwerpers nu uitgedaagd om met creatieve én onorthodoxe oplossingen te komen. Eén van hen is ontwerp duo Studio Joes + Manon.

Joes Janmaat en Manon Barendse noemen zichzelf ‘social designers’, samen hebben ze een studio in Eindhoven. Allebei zijn ze opgeleid tot industrieel ontwerper, maar dat werk doen ze niet meer. “Maar we gebruiken nog steeds dezelfde creatieve methoden, we ontwerpen nu alleen oplossingen voor complexe vraagstukken vanuit de maatschappij.”

“Wij benaderen dit soort vragen echt heel anders dan traditionele beleidsmakers. We onderzoeken eerst als sociologen en leggen daarna de verbindingen tussen de verschillende partijen. En waar onderzoekers vaak stoppen bij de aanbevelingen, proberen wij het ontwerp ook om te zetten in iets tastbaars.”

Straat Consulaat: Er moeten creatieve vormen ingezet worden om zo snel mogelijk extra betaalbare woonplekken te creëren. Nieuwbouwprojecten opleveren duurt lang en dit zou een creatief idee voor Den Haag kunnen zijn om op de korte termijn een bijdrage te leveren aan het tekort aan betaalbare woningen. Elke creatieve vorm die bijdraagt aan extra woningen voor daklozen (zodat ze niet op straat hoeven te slapen) is welkom. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de gemeente Den Haag op zoek moet gaan naar geschikte locaties voor tijdelijke woningbouw.

Lees het complete artikel over de creatieve ideeën van het ontwerp duo Studio Joes + Manon op de website van AT5:

Hypertijdelijke woningen voor daklozen door festivalbouwers: "Er zijn onorthodoxe oplossingen nodig"

Foto: AT5