Terwijl twee daklozen mannen zich voor Den Haag Centraal met een paraplu en dikke lagen kleren tegen de kou en regen proberen te wapenen, wordt even verderop in het IJspaleis besloten dat 8,5 miljoen euro – bedoeld voor de strijd tegen dakloosheid – in het reservepotje van de gemeente wordt gestort.

De een zit op een bankje weggedoken onder zijn paraplu. Uitkijkend over de Koekamp, waar duizenden forensen dagelijks fietsen en lopen. Een paar bankjes verder zit Marco. Een Italiaan die uit de buurt van Rome komt en deze dagen ook buiten slaapt. Hij begrijp niet waarom de miljoenen die voor daklozen zijn bedoeld, daar niet aan worden uitgegeven.

Met handen en voeten, houterig Engels en een vertaalapp, legt hij uit dat dat geld toch op zijn minst ingezet kan worden om medicijnen van te kopen. Medicijnen die hij nu zelf moet kopen. Hij haalt een verweerde verpakking uit een boekje dat hij meedraagt. Hij legt uit dat hij nu buiten bij een hotel slaapt, met genoeg kleren aan kan hij warm blijven. Een muts bedekt zijn lange haren, die hij even daarvoor geborsteld heeft.

Lees het complete artikel op de website van het AD:

Onbegrip om miljoenen voor daklozen die op plank blijven: ‘Jarenlang om gezeurd en nu de reserves in’

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij het AD.

Foto: David van Dam / De Beeldunie.