Een flinke meevaller voor de gemeente Den Haag dit jaar. De stad heeft 65 miljoen euro meer te besteden dan eerder gedacht. Dat komt vooral omdat er meer geld van het Rijk is binnengekomen dan eerder was gepland. Met het geld wil het stadsbestuur een aantal acute problemen oplossen.

Maar het grootste deel gaat naar nieuwe fondsen. Een om grote projecten uit te betalen en een om burgers te kunnen helpen nu prijzen voor energie blijven stijgen en de inflatie oploopt. Dat schrijft wethouder Saskia Bruines aan de gemeenteraad.

De Haagse gemeenteraad praat binnenkort over de begroting voor volgend jaar. Het gaat daarbij om een uitwerking van het coalitieakkoord dat D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA na maanden van onderhandelen midden september sloten. Bruines (D66, financiën) stuurde tegelijk met die stukken de financiële stand van zaken over 2022 naar de raad.

Daaruit blijkt dat Den Haag het dit jaar beter heeft gedaan dan eerder gedacht. Dat komt in de eerste plaats omdat de stad bijna dertig miljoen meer kreeg van het Rijk dan aanvankelijk was geraamd. Verder had het college van burgemeester en wethouders al eerder duidelijk gemaakt dat het de kosten voor het uitvoeren van de Wet Maatschappelijke Voorzieningen (WMO) wil terugdringen. Dat blijkt gelukt: hierdoor houdt de stad 17 miljoen over.

Lees het complete artikel op de website van Omroepwest:

Den Haag heeft een flinke meevaller: stad kan 65 miljoen meer uitgeven

Saskia Bruines is wethouder Economie, Internationaal, Dienstverlening en 2e loco burgemeester. Foto Martijn Beekman.