Bestaansonzekerheid is schadelijk. En de schade die het op lange termijn veroorzaakt, is vaak onomkeerbaar. Hoe meer men wordt geconfronteerd met een opeenstapeling van problemen, hoe meer die elkaar versterken en hoe minder het vermogen wordt om ze zelf te verhelpen. En hoe groter het effect op de gezondheid. De weg naar een onzeker bestaan kan lang en hobbelig zijn, maar ook kort en heftig. De manieren waarop mensen in bestaansonzekerheid terechtkomen, zijn net zo divers als de groep die dit overkomt. 

Ruim een kwart van de bevolking leeft in bestaansonzekerheid. Het ontbreekt hen aan de menselijke basisbehoeftes van veiligheid en zekerheid. Ze zijn niet zeker van werk, inkomen of een dak boven hun hoofd. Het eigen netwerk is te klein om klappen op te vangen. Zo worden ze als in een centrifuge naar de marge van de samenleving geslingerd. Dit leidt bij veel mensen tot verbazing en verontwaardiging: hoe kan dat in een welvarend land als Nederland?

Bestaansonzekerheid kan niet worden afgedaan als ‘eigen schuld, dikke bult’. Zowel ongelukkige keuzes als ingrijpende gebeurtenissen, zoals een scheiding, het kwijtraken van werk of het verlies van een dierbare, kunnen een aanleiding zijn. Net zo goed als flexibilisering van de arbeidsmarkt, groeiende wachtlijsten in zorg en welzijn, krapte op de woningmarkt, een ontoereikend bestaansminimum en een onbereikbare overheid. Met dit boek hebben we bestaansonzekerheid een gezicht willen geven, zonder direct over te springen naar een analyse. Niet praten over. Niet praten met. Maar luisteren naar. Niets meer, maar ook niets minder.

Download het boek in PDF vorm op de website van raadrvs.nl:

Gezichten van een onzeker bestaan

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!