De Shelterbag, een speciale slaapzak, moet de nachten voor zwervers daklozen buiten verlichten. “Sympathiek, maar dakloosheid los je niet op met liefdadigheid.”

Patrick heeft nooit lekker geslapen toen hij op straat leefde. Dat gaat ook niet gebeuren, zegt hij, met de Shelterbag. Speciaal voor Trouw gaat de ex-dakloze hem testen. Het is een luxe ruime slaapzak met een slaapmat erin verwerkt en een kap die je over je hoofd kunt doen. “Drie tot vier minuten ligt het wel lekker. Maar buiten lig je altijd scheef of op een boomwortel. Het is hetzelfde als op het strand: je gaat liggen, wrijft een bultje plat en na tien minuten denk je: ik ga ergens anders heen.”

Met zijn benen uitgestrekt heeft Patrick (46) zojuist de Shelterbag uitgeprobeerd, achter bij het Straat Consulaat in Den Haag, dat de belangen van thuislozen behartigt. Het is de zomervariant – gecoat, waterafstotend, 1,8 kilo – van de warmere en zwaardere Sheltersuit die in 2014 is bedacht voor de winter.

Straat Consulaat: Zoals we eerder al hebben geschreven op onze website heeft het Straat Consulaat gisteren 50 shelterbags van de Stichting Sheltersuits mogen ontvangen als donatie. Het aantal mensen dat buiten verblijft is zichtbaar aanwezig, omdat er mensen zijn die geen gebruik kunnen of mogen maken van de noodopvang. De shelterbags bieden geen oplossing voor het probleem, maar het biedt wel een uitkomst voor de mensen die de nacht noodgedwongen buiten moeten doorbrengen.

Trouw heeft ook een artikel gewijd aan de ontvangst hiervan en u kan dit lezen via de onderstaande link:

Zolang er geen hulp is, is er de shelterbag voor daklozen