De samenleving zet zich massaal in om vluchtelingen uit Oekraïne een thuis te bieden. Hoe houden we deze kracht vast om alle dak- en thuisloze mensen een thuis te geven? Samen met Fonds 21 organiseerden we daarover een thema-avond in Pakhuis de Zwijger. Als de wil er is, kan er veel. Meer dan er nu gebeurt. Deze video is een compilatie van de avond. Uit alle inzichten zijn er 3 ideeën waar gemeentes, woningcorporaties en het Rijk vandaag nog mee aan de slag kunnen:

– Maak samenwonen aantrekkelijk. Het Rijk kan de kostendelersnorm helemaal afschaffen. Gemeentes kunnen veel meer gebruik maken van hun ruimte om maatwerk te bieden.

– Maak het mogelijk én stimuleer maatschappelijke initiatieven zoals Kamers met Aandacht en Onder de Pannen. Woningbouwcorporaties, hypotheekverstrekkers en gemeentes spelen hierin een belangrijke rol. Kamers met aandacht ontwikkelde een handreiking voor woningbouwcorporaties: kamersmetaandacht.nl/woningcorporaties. Gemeentes kunnen met een kruimelvergunning woonplekken bij particulieren mogelijk maken.

– Leegstaande kantoorpanden zijn een prima (tijdelijke) oplossing om dak- en thuisloze mensen een woonplek te bieden. Vaak zitten bestemmingsplannen in de weg. Maar als we het echt willen, is het mogelijk. Kijk maar naar de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.