Naar schatting 40.000 mensen in ons land zijn ‘economisch dakloos’. Ze hebben een baan en een inkomen, maar ze hebben geen woning. Vaak is een scheiding de oorzaak. Hun aantal loopt op en een oplossing lijkt niet in zicht.

In een weidegebied in Zuid-Holland staat een kleine blokhut. Het is een idyllisch vakantiehuisje, hazen en vossen lopen gewoon langs het raam, maar voor Inge van Hofwegen is het vooral een noodoplossing. Toen in maart haar huwelijk stukliep, raakte ze ook haar huis kwijt.

Thuis blijven kon niet meer
Een nieuwe woning vinden is nagenoeg onmogelijk. De vrije sector kan Inge niet betalen, en in haar woonplaats is de wachtlijst minimaal 6 jaar voor een sociale huurwoning. Sinds een paar maanden is ze daarom afhankelijk van de gastvrijheid van vrienden en familie. Met haar drie kinderen hopt ze van plek naar plek. De blokhut waar ze nu wonen, konden ze in dankzij een vriendin.

Thuis blijven wonen kon op een gegeven moment gewoon niet meer, vertelt ze. De spanning liep daar te hoog op. “Ik was bang dat het welzijn van mijn kinderen eronder zou gaan lijden.

Lees het complete artikel op de website van eenvandaag.avrotros.nl:

Woningnood na scheiding enorm probleem, maar urgentie is er vaak niet

Foto: EenVandaag.