Columnist Rinske Brand vindt het onvoorstelbaar dat er nog steeds leegstand is, ondanks de enorme behoefte aan woon- en werkruimte. Ze pleit daarom voor een nationale leegstandstaks, naar Belgisch voorbeeld. “Het resultaat: een betere stad.”

Het is een bizarre paradox, maar ondanks het chronische tekort aan ruimte in zo’n beetje alle steden, staat er nog steeds veel leeg. Verlaten fabriekshallen, winkelunits, woningen en terreinen wachten op vergunningen, op budget of op plek op het overvolle elektriciteitsnet. Sommige eigenaren laten creatieven, vluchtelingen of jongeren tijdelijk gebruik maken van hun vastgoed, maar anderen doen helemaal niets. Voor hen is leegstand gewoon makkelijker dan de boel te vullen. Maar moeten we dit wel tolereren nu ruimte in de stad zo verschrikkelijk schaars is?

Onze zuiderburen zijn er duidelijk over: “Leegstand en verwaarlozing zijn verschijnselen die bestreden moeten worden.” In Vlaanderen worden vastgoedeigenaren via de wet aangemoedigd om hun panden en terreinen te benutten. Daarom zijn er leegstandsheffingen ingevoerd, belastingen gebaseerd op geschatte huurwaarden. Het bewust laten verkommeren van een industrieel complex kan een eigenaar jaarlijks al snel zo’n 600.000 à 700.000 euro kosten. Dat is toch een flinke stimulans om het vastgoed een nieuwe bestemming te geven, al dan niet tijdelijk.

Lees het volledige artikel op de website van gebiedsontwikkeling.nu:

Winst voor iedereen: de leegstandstaks

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!