Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: het is dringen op de krappe Nederlandse huurmarkt. Wie krijgt het grootste stuk van de taart? En is er zicht op verandering?

De Amerikanen komen, of anders wel de Duitsers of de Zweden, maar vergeet ook de Aziatische investeerders niet die Nederland in rap tempo opkopen. Dit voorjaar stelde de SP in de Tweede Kamer nog vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren over de opmars van het bedrijf Blackstone, dat toen net voor 200 miljoen euro aan Nederlandse huurwoningen had gekocht. Of de minister ook een moreel oordeel over deze Amerikaanse praktijken kon geven.

Als er geen zorgen zijn over de buitenlandse investeerders, dan gaat het wel over de grote Nederlandse vastgoedhandelaren. De pandjesbazen, huisjesmelkers en stenenschuivers door wie de huurprijzen in grote steden tot enorme hoogte zijn gestegen. En dan zijn er nog de kleine beleggers; de ‘gewone’ mensen die hun spaargeld in een extra woning steken en die verhuren. Een groep die langzaam oprukt, concludeerden het CBS en het kadaster onlangs nog.

Lees het complete artikel op de website van de Volkskrant:

Wie zijn de grootste huisbazen van Nederland?

Foto: Straat Consulaat ©