De zes partijen hebben samen 69 zetels in de Kamer – nog maar zeven zetels verwijderd van een meerderheid.

Zes Tweede Kamerfracties willen gemeenten meer ruimte geven om af te wijken van terugvorderingen in de bijstand. Daarvoor dienen de partijen, die samen op zeven zetels na een Kamermeerderheid hebben, vandaag een wetsvoorstel in. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid en Participatie, ChristenUnie) is zelf ook bezig met een herziening van de bijstandsregels die zou moeten zorgen voor meer oog voor de menselijke maat.

Meerderheid

Het initiatiefvoorstel wordt ingediend door coalitiepartijen ChristenUnie, D66 en CDA en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP. Die partijen hebben samen 69 zetels in de Kamer – nog maar zeven zetels verwijderd van een meerderheid.

Kleine overtredingen

Het is een uitbreiding van een voorstel dat vorig jaar door dezelfde partijen werd ingediend. Dat voorstel kwam destijds als reactie op de ‘boodschappenaffaire’ in de gemeente Wijdemeren, waarbij een bijstandsgerechtigde vrouw duizenden euro’s moest terugbetalen omdat ze niet had gemeld dat ze regelmatig boodschappen van haar moeder ontving. De gemeente Wijdemeren was toen naar eigen zeggen wettelijk verplicht om een terugvordering op te leggen. De zes Kamerfracties willen dat gemeenten meer beslisruimte krijgen om in bepaalde gevallen af te wijken van zo’n terugvordering. Ze willen voorkomen dat kleine, soms onbedoelde, overtredingen leiden tot grote terugvorderingen.

Lees het complete artikel op de website van binnenlands bestuur:

Wetsvoorstel: minder streng terugvorderen in de bijstand