Het aantal economische daklozen in Nederland neemt toe, maar er is weinig bekend over wie ze zijn en hoeveel mensen precies economisch dakloos zijn. Dit is een probleem omdat deze groep mensen langzaam afglijdt en psychische problemen kan krijgen. Het gaat hierbij vooral om mensen die wel een baan hebben, maar geen woning en vaak geen grote psychische problemen of verslavingen.

De opvangorganisatie Springplank040 in Eindhoven maakt zich grote zorgen om deze groep daklozen en merkt dat het aantal economische daklozen in de opvang bijna verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar. Het is vooral een huisvestingsprobleem dat ervoor zorgt dat mensen op straat belanden. Deze groep daklozen wordt niet goed in beeld gebracht en is daardoor onzichtbaar. Er zijn geen harde cijfers over deze groep daklozen, omdat ze niet zijn opgenomen in statistieken.

De onderzoeker Karin Peters van de Wageningen Universiteit pleit voor betere registratie van deze groep daklozen en meer ondersteuning voor hen. Springplank040 pleit voor tijdelijke huisvesting voor deze groep zodat hun problemen beperkt blijven en het stigma rondom dakloosheid moet verdwijnen zodat mensen durven om hulp te vragen.

Het artikel op eenvandaag.avrotros.nl gaat dieper in op deze problematiek en is te lezen via de onderstaande link:

Wel een baan, maar geen huis: waarom het een probleem is dat we economische daklozen niet goed in beeld hebben

Foto: Kansfonds, in het kader van betere beeldvorming over dakloze mensen.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!