Niemand meer dakloos in 2030, dat is het streven van het kabinet. Maar het beleid daarvoor wordt gebaseerd op achterhaalde cijfers. Vooral dakloze vrouwen en kinderen worden niet opgemerkt.

Mannen zijn vier keer vaker dakloos dan vrouwen. Althans, dat denkt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds de eerste telling in 2009 is 80 procent van de dakloze mensen in de statistieken van het CBS man. Maar hoe betrouwbaar de CBS-cijfers zijn valt te betwijfelen: de definitie van ‘dakloos’ die het CBS hanteert sluit veel mensen uit, onder wie vrouwen en kinderen.

Het CBS rekent je tot dakloze als je op straat, in een opvang, een auto of incidenteel bij vrienden of familie slaapt én als je in beeld bent bij de overheid. Mensen die structureel bij een vriend of familielid slapen en ook bij hen staan ingeschreven, telt het CBS dus niet mee. Ook niet dakloos, volgens het CBS: mensen zonder dak onder de 18 en boven de 65, ongedocumenteerde mensen, arbeidsmigranten, mensen die verblijven in een vakantiepark of hostels, en vrouwen en kinderen die door bijvoorbeeld een onveilige thuissituatie in de vrouwenopvang verblijven. “We weten dus niet hoeveel mensen daadwerkelijk dakloos zijn”, zegt Willem van Sermondt, programmaleider bij Kansfonds – een organisatie die zich inzet om iedereen een thuis te geven.

Lees het complete artikel op de website van oneworld.nl:

Vrouw en dakloos? Dan tel je niet mee

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!