Deze maatregel moet betaalachterstanden voorkomen, maar heeft negatieve effecten op personen voor wie deze prikkel niet werkt.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept de Tweede Kamer op om de boete voor wanbetalers uit de Zorgverzekeringswet te verlagen. Dat schrijft de gemeentekoepel met wethouders van de G4-gemeenten in een brief aan de leden van de vaste Kamercommissies VWS en SZW. Donderdag stemt de Tweede Kamer over een amendement dat de verlaging mogelijk maakt. Het liefst zien de gemeenten deze ‘boete op armoede’ helemaal verdwijnen.

Mensen die langer dan zes maanden hun zorgverzekeringspremie niet betalen worden aangemeld als wanbetaler. Zij betalen maandelijks een boete van 20 procent bovenop hun zorgverzekeringskosten. Ruim 170.000 mensen betalen deze ‘bestuursrechtelijke premie’. Hun aanvullende verzekering is eveneens opgeschort.

Lees het volledige artikel op de website van binnenlands bestuur:

VNG: schaf boete wanbetalers zorgpremie af

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!