GENÈVE (8 december 2023) – De VN Speciale Rapporteur voor het recht op passende huisvesting, Balakrishnan Rajagopal, zal een bezoek brengen aan Nederland van 11 tot 21 december 2023.

De expert zal kwesties onderzoeken met betrekking tot de beschikbaarheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van huisvesting, dakloosheid, en welke maatregelen Nederland neemt om ervoor te zorgen dat het recht op passende huisvesting wordt genoten door alle bevolkingsgroepen in het land.

Vanwege reisbeperkingen tijdens de Covid-19-pandemie en andere overwegingen zal dit het eerste landenbezoek zijn door de Speciale Rapporteur sinds zijn benoeming door de Mensenrechtenraad in 2020.

Rajagopal zal een bezoek brengen aan Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen, evenals ontvangstcentra voor asielzoekers en personen onder internationale bescherming. Hij zal vergaderingen houden met nationale en lokale functionarissen, vertegenwoordigers van de burgermaatschappij en huisvestingsaanbieders.

De Speciale Rapporteur zal op 21 december 2023 om 15:00 uur een persconferentie houden in de Mandela-zaal, bij het Asser Instituut, R.J. Schimmelpennincklaan 20-22, 2517 JN Den Haag. Toegang zal strikt beperkt zijn tot journalisten.

De expert zal zijn rapport presenteren aan de Mensenrechtenraad van de VN in maart 2024.

Lees de originele aankondiging op de website van de Verenigde Naties:

UN expert on right to housing to visit the Netherlands

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!