Rotterdam krijgt per 1 januari een straatzorgpraktijk: een huisartsenpraktijk waar dak- en thuislozen met gezondheidsproblemen terechtkunnen. Straatartsen bestonden al, maar deze praktijk is een unicum in Nederland. Straatarts Marlieke Ridder hoopt dan ook dat meerdere gemeentes zullen volgen, zegt zij in De Nieuws BV.

Al 35 jaar leveren straatartsen zorg in de nacht- en dagopvang in Rotterdam. Die zorg is alleen beperkt. Daarom is Ridder, teamleider van het Stedelijk Daklozen Team in Rotterdam, blij met de komst van de Straatzorgpraktijk. Hierdoor gaan dak- en thuislozen in Rotterdam betere zorg krijgen, vertelt zij: “We krijgen ondersteuning van verpleegkundigen. We hebben de hele week spreekuur vanaf één locatie. Als er een spoedgeval is, kan iemand ergens naartoe. (…) Het wordt gewoon veiliger.”

Gezondheidsproblemen van dak- en thuislozen

Dak- en thuislozen lopen tegen gezondheidsproblemen aan die herkenbaar zijn voor iedereen, “want het zijn gewoon mensen net als wij allemaal”, aldus Ridder. Het verschil alleen is dat voor dak- en thuislozen de zorg minder toegankelijk is. Daardoor wachten zij langer voordat zij zorg zoeken. “Dus het zijn vaak ernstigere ziektes. Het zijn vaak infecties, wonden. We zien ook heel veel rattenbeten bijvoorbeeld, dat zijn wel dingen die niet normaal voorkomen. En heel veel verslavings- en psychiatrische problematiek.”

Lees het volledige artikel op de website van NPOradio1.nl:

Straatzorgpraktijk maakt zorg voor Rotterdamse dak- en thuislozen beter toegankelijk

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!