Foto door: Valerie Kuypers van Martijn Balster wethouder Volkshuisvesting Welzijn Zuidwest Den Haag.

„Expats stuwen de prijs op en maken woningen onbetaalbaar”, zegt de Haagse wethouder wonen. De gemeente wil „een rem”.

Den Haag wil dat er minder expats, internationale studenten en arbeidsmigranten naar de stad komen. Voordat werknemers uit het buitenland komen, moeten werkgevers de garantie geven dat hun huisvesting geregeld is. Den Haag wil zo voorkomen dat de woningmarkt voor eigen bewoners nog verder op slot gaat. Volgens wethouder Martijn Balster (Wonen, PvdA) wordt die markt steeds meer een verdringingsmarkt, die „alleen nog maar om kapitaalkracht draait”.

„Expats stuwen de prijs op en maken woningen onbetaalbaar voor de midden- en lage inkomens”, zegt Balster. Volgens de gemeente wonen er 20.000 expats en 50.000 arbeidsmigranten in de stad, al is dat laatste een schatting, omdat er 30.000 mensen officieel geregistreerd zijn. In totaal heeft Den Haag ruim een half miljoen inwoners.

Balster: „Het kan niet zo zijn dat er voor de mensen die hier zijn opgegroeid in de stad geen plaats meer is door een ongelimiteerde instroom van expats en arbeidsmigranten. Met de boodschap dat mensen met een normaal inkomen zich niet meer kunnen binden in hun eigen stad, komt de vraag aan de orde of Den Haag die groei van expats en arbeidsmigranten nog wel aankan.”

Lees het volledige artikel op de website van het NRC: 

Stad Den Haag wil dat expats al een woning hebben voordat ze er komen wonen

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!