De winter komt er weer aan, voor de zestigduizend Nederlanders die afhankelijk zijn van kledingdonaties betekent dat vooral: koude voeten. Sokken zijn namelijk de minst gedoneerde kleding. Den Haag heeft daarom sinds dit weekend een Social Sock Factory. Daklozen en verslaafden krijgen én maken de sokken. ‘Hier doe je geen rare dingen.’

Op de Koperwerf in Loosduinen sissen, piepen, zuigen en blazen drie grote machines continu. Om de vijf minuten vliegt er een sok in een klaarstaand mandje. In de aangrenzende kamer staan Martin Vogelzang (58) en René ten Dekker (66) klaar. In rap tempo werken ze de sokken om een hete pasvorm. Snel vouwen, en voilá: De sokkenfabriek is in bedrijf.

De Social Sock Factory is per september de vaste fabriek van Goods, een bedrijf dat samen met voormalige verslaafde of dakloze kunstenaars sokken ontwerpt en verkoopt. Voor elk verkocht paar doneert het bedrijf een paar sokken aan de hulpverlening voor dak- en thuisloze mensen. Een ander doel van de sokkenfabriek is dat daklozen en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er kunnen werken.

Lees het volledige artikel op de website van het AD:

Sokkenfabriek voor daklozen in Den Haag: ‘Met een tweedehands paar sokken heb je zo voetschimmel’

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!