Sharon Kim is te herkennen aan haar aanstekelijke lach en haar rugtas met straatadvocaat erop. Als straatadvocaat is Sharon het aanspreekpunt voor mensen die te maken hebben met dak- en thuisloosheid. Anders dan de naam doet vermoeden is Sharon geen jurist. “Dat wil je ook helemaal niet, dat ik dat voor je ga doen, hoor”, lacht ze.

De passie en het enthousiasme spat ervan af als Sharon over haar werk bij KernKracht praat. KernKracht zet zich in voor mensen met psychische problemen en hun omgeving. De organisatie heeft verschillende projecten waaronder het geven van voorlichting over psychische problemen. “Het is ongelooflijk dat er nog altijd een taboe rust op psychische problemen. Het komt zoveel voor, iedereen kent wel iemand met psychische problemen of heeft er zelf mee te maken”, zegt Sharon. Ook over de situatie van daklozen zijn er regelmatig vooroordelen. “Vaak denken mensen ‘eigen schuld, dikke bult’, maar je kiest er niet voor om psychische problemen te hebben of om dakloos te zijn”, zegt Sharon.

Breed netwerk

Als straatadvocaat richt Sharon zich op de doelgroep dak- en thuislozen in heel Midden-Holland. Mensen kunnen bij haar terecht met allerlei vragen. “Sommige vragen kan ik elf beantwoorden en anders breng ik hen in contact met de mensen die kunnen helpen”, vertelt ze. “Er zijn genoeg instanties in Midden-Holland die je kunnen helpen als je dakloos bent, maar je moet maar net weten bij wie je moet zijn”. Sharon heeft een breed netwerk van instanties en mensen opgebouwd waar zij een beroep op kan doen. “Ik ben heel brutaal en loop overal gewoon binnen als ik denk dat dat bij zal dragen aan mijn hulpverlening”, lacht ze.

Lees het complete artikel op de website van indebuurt.nl:

Sharon is straatadvocaat in Gouda: ‘Je kiest er niet voor om dakloos te zijn’

Fotografie: Anne-Wil Rozendaal