De opvang voor dakloze EU-migranten die de gemeente Rotterdam wil openen, is geen duurzame oplossing voor het aantal buitenslapers in de stad, betoogt Pauluskerk-predikant Martijn van Leerdam. Het is zelfs eerder een sterk staaltje van symptoombestrijding, terwijl de nood extreem hoog is.

Recentelijk stierven er afzonderlijk van elkaar drie dakloze mensen op straat in Rotterdam. Allen mannen van rond de 35 jaar. Dat is geen verrassing, gezien het aantal dakloze mensen dat al geruime tijd groeit. Een leven op straat brengt extreme stress en grote medische risico’s met zich mee.

Gelukkig zijn in het stadhuis de alarmbellen gegaan. In februari kondigde wethouder Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam plotseling een nieuwe daklozenopvang aan. Het plan stond donderdag 17 april op de agenda van de commissie Zorg, Welzijn, Cultuur en Sport van de gemeenteraad en moet in juni of juli gerealiseerd worden. Het plan van wethouder Buijt richt zich exclusief op dakloze EU-migranten.

Dat de deuren van de daklozenopvang nu ook voor deze doelgroep opengaan, is winst. Voorheen werden zij meestal uitgesloten van hulp. Toch zal deze nieuwe opvang de dakloosheid in Rotterdam niet werkelijk terugdringen. Daarvoor is het de verkeerde benadering van het probleem, en zitten er te veel beperkingen aan.

Lees het volledige artikel op de website van het AD:

Rotterdam worstelt met dakloosheid: nieuwe opvang biedt geen soelaas

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!