Opvangcentra kunnen jonge dakloze mensen niet altijd helpen, omdat er te weinig plek is. Dat is niet alleen zo in de grote steden in de Randstad: van Groningen tot Twente en van Flevoland tot aan Noord-Brabant is er sprake van een toenemend aantal mensen dat zich meldt. Dat blijkt uit cijfers die NOS Stories heeft opgevraagd bij tientallen opvangcentra in het hele land.

“Wij merken dat meer mensen een beroep doen op de opvang dan dat er plekken zijn”, zegt Rina Beers van brancheorganisatie Valente. En ook bij Kwintes, een organisatie met meerdere opvangplekken over het hele land, zien ze dat er niet altijd plek is.

Een locatie uit Brabant geeft aan standaard wachtlijsten te hebben tot zes weken. In Almere zien ze een flinke toename. Daar werden ze voorgaande jaren twee tot drie keer per week gebeld of ze plek hadden voor een jongere, maar dat is verdrievoudigd.

Mogelijk speelt corona een rol bij de toename. “Mensen verbleven meer thuis, wat de kans op escalerende situaties deed groeien waardoor jongeren sneller uit huis zijn gezet. Daarnaast lijkt het aannemelijk dat de jongeren minder makkelijk tijdelijk bij iemand konden slapen vanwege besmettingsgevaar en weinig ruimte in tijden van de lockdowns”, zegt een woordvoerder van een opvangcentrum in de regio Twente.

Lees het complete artikel op de website van de NOS:

Opvangcentra moeten vaker nee verkopen aan jonge dak- en thuislozen

Foto: Eveline van Egdom.