Duizenden jongeren hebben in Nederland geen dak boven hun hoofd. Hoe komt dat?

Elke dag moeten duizenden jongeren in Nederland op zoek naar een slaap- of verblijfplaats. Weliswaar halveerde tussen 2016 en 2021 het aantal dak- of thuisloze jongeren, nog altijd zijn er naar schatting van het CBS 6000 18 tot 27-jarigen die geen onderkomen hebben. Dat is dan nog een conservatieve schatting, zegt Esmé Wiegman, directeur van de brancheorganisatie voor daklozenopvang Valente. Ze reageert op een rondgang van de NOS waaruit blijkt dat jongeren vaak geen plek vinden in de daklozenopvang.

Wiegman: “Als we iets weten over jongeren die dakloos zijn, is het dat zij vaak lang bij kennissen op de bank slapen, waardoor ze lang niet in beeld zijn en onder de radar blijven.”

Een jongere die uiteindelijk aanklopt bij de maatschappelijke opvang is daarom volgens Wiegman een zeer schrijnend geval. Jongeren die op straat staan hebben geen goed netwerk om op terug te vallen en weten vaak niet of beperkt op welke voorzieningen zij aanspraak kunnen maken. Voor deze kwetsbare groep is daklozenopvang op dat moment niet beste plek, onderschrijft ook de daklozenopvang zelf.

Lees het complete artikel op de website van Trouw:

Opvang wil dakloze jongeren wel helpen maar ‘je wilt liever geen 18-jarige tussen de zware probleemgevallen’

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij Trouw.nl.