Acht Haagse thuiszorginstellingen maken onverklaarbaar hoge winsten. Er zijn vermoedens van fraude. ChristenUnie en SP willen weten wat de rol is van de gemeente.

In Den Haag liggen nu onder het vergrootglas van rijk en gemeente Centrum Zorg en Welzijn, Thuiszorg Soesa BV, Tamaro Zorgverlening, Mult Care Thuiszorg BV, Impegno BV, Comfort Zorg & Welzijn, Cardia-Duinrust en Stichting Anton Constandse. Deze acht instellingen hebben winsten behaald die variëren van 12,2 tot 48,1 procent van de omzet. Volgens experts zijn dat marges die bij een normale bedrijfsvoering in de thuiszorg onmogelijk zijn.

De gegevens stammen uit een groot onderzoek naar ‘zorgcowboys’ van de journalistieke website Follow The Money en de programma’s Pointer en Reporter van de KRO-NCRV, dat vorige week is gepubliceerd. In heel Nederland zijn 97 thuiszorgbedrijven die meer dat 10 procent maken, terwijl 2,2 procent de norm is. Zorgverzekeraar DSW schat op basis van eigen onderzoek dat er jaarlijks in de Nederlandse wijkzorg 100 tot 200 miljoen euro ‘onrechtmatig of frauduleus’ wordt gedeclareerd.

Lees het complete artikel op de website van Den Haag Centraal:

Onverklaarbaar hoge winsten bij Haagse thuiszorginstellingen