Nieuws over het bestaan van daklozen en de problematiek die hiermee samenhangt hoef je niet eens te zoeken. Bijna iedere dag verschijnt er wel een nieuwsfeit in de landelijke dagbladen of plaatselijke nieuwsvoorzieningen.

Op zich goed uiteraard dat er aandacht is voor het probleem ‘dakloosheid’. Maar wezenlijke veranderingen zijn nog niet zichtbaar in de golven met nieuwsflitsen die tot ons komen.

Het zou mooi zijn als in de Haagse poltiek nu eens werd gesteld dat dit zo niet langer kan doorgaan en er een goede permanente oplossing komt voor mensen die dreigen uit onze maatschappij te vallen. Een mens mag toch dromen, nietwaar?

Wij hoeven dan niet meer in de Haaglanden berichten te lezen in het AD dat er in Rijswijk slaapplekken in een park zijn ontruimd en provisorische bouwwerken zijn verwijderd. Het is weer een aandachtsmoment voor het probleem van ‘dakloosheid’ zo’n publicatie, maar geen oplossing.

Troostgedachte: de betrokkenen hebben kennenlijke een ‘crash plek’ aangeboden gekregen…

http://www.ad.nl/den-haag/politie-ontruimt-slaapplekken-van-daklozen

Bij de foto:

CBS cijfers geven aan dat er in 2015 31.000 geregistreerde daklozen zijn. Hoeveel er dus in werkelijkheid zijn is niet te zeggen nu. Maar dit inspireerde me om een indruk te geven van hoe mensen zonder huis en inkomen leven in bijvoorbeeld een Haitiaans tentenkamp. In Nederland hebben we dus regeltjes over dat de plas en poep moet kunnen wegstromen op een verantwoorde wijze. Maar eens zijn er gewoon teveel en dan? Een mens mag toch nachtmerries hebben, nietwaar?

Wim Reede