Daklozen die per 1 juni weer op straat moeten slapen, omdat de noodopvang sluit, hebben maandagmiddag gedemonstreerd op het Plein in Den Haag. Ze vragen de gemeente de noodopvang die was ingesteld tijdens de lockdown langer open te houden.

De demonstranten vragen aandacht voor het probleem door kartonnen huisjes te versieren op het Plein. ‘Veel mensen raken door het wegvallen van de noodopvang hun slaapplek kwijt en moeten weer op straat slapen in kartonnen dozen, tentjes of met alleen slaapzak’, legt Marlies Filbri uit, directeur van Straatconsulaat, die de demonstratie georganiseerd heeft.

De noodopvang was een hulpmiddel tijdens de lockdown en de avondklok om zoveel mogelijk mensen binnen te houden. Nu er steeds meer versoepelingen komen, sluit de noodopvang de deuren. Maar volgens de hulpverleners heeft Nederland er sinds de coronacrisis juist veel ‘economische daklozen’ bijgekregen. ‘Dit zijn mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt nadat ze hun baan verloren. Daklozen zonder psychische- of verslavingsproblemen.’ Deze groep wordt steeds groter en de vraag naar opvang stijgt dus mee.

Lees het complete artikel op de website van Omroepwest:

Omroepwest: Daklozen willen actie na sluiten opvang: 'In gelul kun je niet wonen'