THC, één van de werkzame stoffen in cannabis, kan een trigger zijn voor psychoses. Dat blijkt uit onderzoek. Minder THC in de wiet van de Nederlandse coffeeshops zou zelfs het aantal psychoses met de helft kunnen terugdringen, zo denken onderzoekers.

Niet eerder werd op deze schaal de link tussen psychose en cannabis onderzocht. Bij sterke cannabis zou het risico op psychoses zelfs vijf keer zo groot zijn als bij mensen die geen cannabis gebruiken. Het onderzoeksteam onder leiding van de Britse psychiater Marta Di Forti vergeleek verschillende landen.

Nederwiet
Nederland staat bekend om de productie en verkoop van wiet met een hoog THC-gehalte. Emeritus-hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink “Als je kijkt naar de Nederwiet, die bevat veel THC en heel weinig CDB. Eigenlijk zijn de buitenlandse producten misschien wel iets minder gevaarlijk voor mensen met kans op een psychose dan de Nederlandse wiet en hasj.”

Vanwege die doorgaans hoge dosering in de in Nederland geproduceerde cannabis, oppert het nieuwe onderzoek het idee om de verkoop van THC-rijke cannabis in Nederlandse coffeeshops aan banden te leggen.

Lees en bekijk een video opname op de website van Eenvandaag:

Minder psychoses door minder THC in cannabis