We gaan slecht om met arbeidsmigranten. Dat is erg voor die mensen én voor de samenleving, schrijft Marike Stellinga.

uitbuiten arbeidsmigranten
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

Een kok die illegaal bij een horecazaak werkt, boven de keuken slaapt en zegt 1.000 euro per maand te verdienen voor 54 uur werk per week. Zeven mensen die illegaal bij een kwekersbedrijf werken. Een van hen zegt 7,58 euro per uur te ontvangen. Op dat loon worden nog huur- en energiekosten ingehouden. Een Oekraïense vrouw die 3,5 maand lang 7 dagen per week zwaar en smerig werk doet bij een pluimveebedrijf, weinig loon krijgt en soms het leefgeld moest inleveren dat ze als vluchteling kreeg.

De arbeidsinspectie stuurde deze week een „signaal” naar buiten over het verdienmodel achter illegaal werk. De inspectie beschreef 24 casussen: in een supermarkt, een autogarage, een slachtbedrijf, een aspergeveld. Het ging voornamelijk om arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie die hier zonder vergunning werkten. Loonstrookjes waren er niet, sommige migranten zwegen. Dus maakte de arbeidsinspectie onderbouwde inschattingen van het verdienmodel.

Conclusie: mensen illegaal aan het werk zetten levert zoveel geld op dat de boetes die werkgevers riskeren een lachertje zijn. Het mogelijk financieel voordeel van de kweker was 126.000 euro per jaar. Boete: 21.000 euro. In 7 van de 24 gevallen was de boete al terugverdiend door mensen drie maanden aan het werk te zetten. Gemiddeld leverden de illegale werknemers een kostenvoordeel op van 60 procent ten opzichte van legaal werk.

Lees het volledige opiniestuk op de website van het NRC:

Migrantenarbeiders uitbuiten is te winstgevend

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!