Er staan veel gebouwen in Den Haag leeg, maar toch zijn er nog steeds mensen die op straat slapen. Het gaat er bij veel politieke partijen niet in. Tijdens het daklozendebat op Werelddakklozendag werd zondag zelfs het idee geopperd om kraken weer toe te staan. ‘Als de situatie aanhoudt, kun je niet voorkomen dat mensen gaan kraken’, klonk er.

De bal kwam aan het rollen toen de HSP werd gevraagd wat die partij als mogelijke oplossing ziet voor het daklozenprobleem. ‘Het kraakverbod is nu tien jaar geleden ingevoerd, maar het was voor veel mensen in ieder geval een tijdelijk oplossing’, zei raadslid Peter Bos. ‘Het is bovendien een stok achter de deur om eigenaren aan te sporen om wat te doen met hun vastgoed.’

Onteigenen
Op Werelddaklozendag vroeg het Straatconsulaat opnieuw aandacht voor de situatie van daklozen in Den Haag. In 2020 hebben zich weer meer mensen gemeld bij het daklozenloket dan het jaar daarvoor. ‘Er is een tekort aan opvang en betaalbare huisvesting waardoor mensen op straat belanden’, zei directeur Marlies Filbri.

Lees het complete bericht op de website van Den Haag FM:

Leegstand aanpakken als oplossing voor daklozenprobleem 'Kraakverbod moet weg'

Bij de foto: Maaltijd voor daklozen tijdens de Werelddaklozendag 2021 bij het Straat Consulaat. Lees meer over de maaltijd voorzieningen in Den Haag hier op de website!