Met de community Alle Jongeren Een Thuis doen we actieonderzoek naar wat er in de praktijk nodig is om dak- en thuisloze jongeren beter te helpen. In dit position paper schetsen we de uitkomsten van de eerste twee jaar actieonderzoek. We laten zien dat een nieuw paradigma rondom dak- en thuisloosheid meer behelst dan alleen ‘wonen eerst’ en preventie.

We beschrijven tegen welke belemmeringen de jongeren en de organisaties aan lopen als ze dat nieuwe paradigma in de praktijk proberen te brengen. En we nemen je mee in de offensieve strategieën en systeemhacks die we toepassen om dak- en thuisloze jongeren tóch te kunnen helpen bij het bereiken van hun perspectief. Zodat het nieuwe paradigma niet blijft bij mooie woorden: naast ‘wonen eerst’ ook ‘daden eerst’.

Het staat er echt. “Dat vraagt om een fundamenteel andere kijk op de aanpak van dakloosheid, een paradigmaverschuiving.” Staatssecretaris Van Ooijen is in zijn Kamerbrief uitgangspunten aanpak dakloosheid heel helder: een eigen woonplek voor mensen die (dreigend) dakloos zijn, is de kern van het benodigde nieuwe paradigma. Een nieuwe manier van werken met een focus op ‘wonen eerst’ en preventie. Een grote stap in de goede richting! Maar om dak- en thuisloosheid écht Nederland uit te helpen, is er meer nodig. Want in de praktijk worden zowel dak- en thuisloze mensen als de organisaties die hen ondersteunen tegengewerkt. Nu de mooie woorden op papier staan is het tijd om hier iets aan te doen.

Lees het complete artikel op de website van Kansfonds:

Kansfonds: Van huis naar thuis: daden eerst

Foto: Kansfonds.