Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefwetsvoorstel om tijdelijke huurcontracten te verbieden en vaste huurcontracten weer de norm te maken. Sinds 2016 is het makkelijker geworden om tijdelijke huurcontracten aan te bieden en deze vorm van huur is sindsdien sterk toegenomen.

Het wetsvoorstel krijgt echter wel een aantal uitzonderingen. Zo mogen huizen tijdelijk worden verhuurd wanneer de verhuurder de woning later aan een van zijn of haar kinderen wil verhuren. Ook blijven tijdelijke huurcontracten mogelijk voor studenten, daklozen, mensen die met spoed tijdelijke woonruimte nodig hebben en voor mensen die voor hun werk tijdelijk elders gaan wonen en hun woning niet leeg willen laten staan.

De ruzie over het wetsvoorstel liep de afgelopen weken hoog op, waarbij de initiatiefnemers regeringspartijen CDA en VVD ervan beschuldigden hun wet kapot te willen maken. Minister Hugo de Jonge waarschuwt echter voor het gevaar dat dit wetsvoorstel onbedoelde gevolgen kan hebben, zoals meer verhuurders die hun woningen verkopen of leeg laten staan, terwijl er al een tekort is aan betaalbare huurwoningen. De Tweede Kamer stemt komende dinsdag definitief over de plannen, waarna de Eerste Kamer zich er nog over buigt.

Lees meer over dit verbod op de website van het Parool:

Kamer schaart zich achter verbod op tijdelijke huurcontracten, mét uitzonderingen

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!