Het kabinet heeft afwijzend gereageerd op onze oproep om álle daklozen in Nederland op te vangen. Dokters van de Wereld riep daartoe op in de petitie ‘Niemand op straat’ die door 35.021 mensen werd ondertekend.

Op 15 maart nam de Tweede Kamer onze petitie in ontvangst. Deze week reageerde staatssecretaris Eric van der Burg namens het kabinet op de petitie. Het kabinet stelt dat ongedocumenteerde mensen geen onvoorwaardelijk recht op opvang hebben, ondanks uitspraken van het Europese Hof. Lees hier de hele reactie.

Opvang is nodig voor gezondheid

Voor Oekraïners is op dit moment wel opvang, maar niet voor ongedocumenteerde mensen en EU-burgers uit Midden- en Oost-Europa. Zij krijgen alleen opvang bij zeer koud weer, een (bijna) volledige corona-lockdown of als er wordt meegewerkt aan terugkeer. Dokters van de Wereld vindt dat opvang is een randvoorwaarde is voor gezondheid.

Landelijke Vreemdelingen Voorziening is niet genoeg

Voor ongedocumenteerden die meewerken aan hun terugkeer is in een aantal steden wel opvang, in de vorm van de zogenoemde Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Dokters van de Wereld vindt die vorm van voorwaardelijke opvang onvoldoende en in strijd met mensenrechtelijke verdragen. Vaak blijkt in de LVV zelfs dat een groot aantal mensen helemaal niet terug hoeft te keren, omdat toch blijkt dat ze recht hebben op verblijf. Dat bewijst dat het beleid vaak onterecht streng is.

Lees het complete artikel op de website van dokters van de wereld:

Kabinet reageert afwijzend op petitie ‘Niemand op straat’