Ilse is 48 jaar en heeft een baan, maar geen woning. Ze is ‘economisch dakloos’ en slaapt al jaren in haar auto. Een groeiende groep heeft geen grote problemen, maar komt niet aan een huis. Ze zijn ‘zelfredzaam’, en hebben daarom ook geen recht op opvang.

Het voelt alsof ze met haar rug tegen de muur staat, vertelt Ilse, die zich meldde in de chat van EenVandaag. “Je krijgt letterlijk alle deuren gewoon in je gezicht geslagen, omdat je geen schulden hebt. Ik heb werk, ik ben niet psychisch in de war en niet hulpbehoevend. Dan word je aan je lot overgelaten, daar komt het eigenlijk op neer.”

‘Geen optie om terug te gaan’
Ilse woonde jarenlang in Groningen, maar om persoonlijke redenen kon ze daar niet langer blijven. Ze verblijft nu in Eindhoven. “Het is gewoon geen optie om terug te gaan en ik wil hier graag blijven. Ik heb hier mijn werk en ik volg hier een opleiding. Ik wil graag mijn nieuw gekozen leven, en dat wordt je gewoon onmogelijk gemaakt.”

Ze heeft naar eigen zeggen alles geprobeerd om een woning te krijgen. Een urgentieverklaring, dus voorrang op een sociale huurwoning omdat ze dakloos is, krijgt ze niet: “Ik zou gewoon een huis kunnen huren, dat is het probleem niet. Maar je krijgt geen urgentie meer, ook al ben je dakloos.” Een koopwoning is ook geen optie. “Ik heb nog geen vast inkomen, omdat ik nog geen vast contract heb, zeggen ze bij de bank. Dus ja, dan sta je weer.”

Lees het volledige artikel op de website van eenvandaag.avrotros.nl:

Ilse is een van de vele economisch daklozen, maar heeft geen recht op opvang: 'Je wordt aan je lot overgelaten'

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!