Update: 

Wij spraken onlangs met Cees Pluimgraaf, naar aanleiding van het artikel over criminelen en verslaafden die in bootjes van anderen zouden slapen. Cees Pluimgraaf heeft geen moment geaarzeld toen wij hem uitnodigden voor een gesprek en heeft meteen de handschoen opgepakt. Dit waarderen wij enorm! Ron Staallekker, Cees en ik (Elly Burgering) spraken over daklozen, wie dat zijn, wat zij zoal ervaren, en natuurlijk over de vaak onterecht negatieve beeldvorming rondom dakloosheid. Een fijn en constructief gesprek. Dankjewel Cees!

In een AD-artikel d.d.14 september 2017 met bovenstaande titel lezen we dat daklozen in Den Haag hun heil zoeken in recreatiebootjes om beschermd te zijn tegen de weersomstandigheden. En natuurlijk kan een boot binnen dringen niet door de beugel, er zijn nu eenmaal wetten die voor iedereen gelden.

In het desbetreffende artikel verklaart CDA-er Cees Pluimgraaff dat het vaak gepaard gaat met criminaliteit en drugs- en alcoholgebruik. ,,Deze problematiek speelt al jaren” stelt hij.

Makkelijk gezegd! En helaas niet de eerste politicus die makkelijk wil scoren over de rug van mensen die in de problemen zijn geraakt. Alsof alle daklozen criminelen en drugsgebruikers zijn en al jaren zorgen voor problemen!
De heer Pluimgraaff is slecht op de hoogte van het maatschappelijke opvang dossier van zijn eigen CDA-wethouder. De meeste daklozen zijn niet crimineel, of drugsverslaafd, maar bijvoorbeeld jongeren die “klaar” zijn met jeugdzorg, ondernemers die het hoofd niet boven water konden houden, ouderen voor wie de wereld net wat te snel gaat of mensen voor wie de wereld een grote warboel lijkt te zijn. Niet criminaliteit of verslavingsproblemen maar gebrek en mogelijkheden, middelen en goede zorg zijn steeds vaker de oorzaak van dakloosheid.

Straat Consulaat zou graag zien dat er voor deze daklozen meer mogelijkheden komen: snel inkomen en fatsoenlijk onderdak, goede zorg, zodat mensen verder kunnen met hun leven. Dan hoeven ze niet stiekum gebruik te maken van bootjes van anderen.

Straat Consulaat nodigt de heer Pluimgraaff van harte uit om samen met ons op een constructievere manier naar het ‘probleem’ dakloosheid in Den Haag te kijken en wellicht eens langs te komen bij ons voor een goed gesprek.

Lees hier het artikel: https://www.ad.nl/den-haag/illegale-bewoning-recreatieboten-extra-onder-de-loep