Klaas Dijkhof , VVD Foto: https://www.tweedekamer.nl/kamerleden

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil dat mensen in de bijstand gekort worden, tenzij ze bewijzen dat ze nuttig zijn. En om het principe van wederkerigheid te waarborgen, moeten bijstandsontvangers een tegenprestatie leveren.

Als echte VVD’er stelt Dijkhoff menselijke waarde gelijk aan economisch nut. Je moet ‘iets terugdoen’ voor de samenleving, omdat anders het principe van wederkerigheid ondermijnd wordt. Dat ‘iets terugdoen’ moet wel zichtbaar zijn, zoals vrijwilligerswerk. Maar dat systeem bestaat al, en heet arbeid. Dat je betaald wordt voor het werk dat je doet en dat je daarvan kan rondkomen. Het is precies dit systeem dat in de afgelopen decennia vakkundig om zeep geholpen wordt, niet in de laatste plaats door de VVD zelf.

Het is wonderlijk dat Dijkhoff zich druk maakt over de nuttigheid van mensen in de bijstand. Hoe nuttig zijn mensen met een zeer hoog inkomen of diverse commissariaten? Is het niet vreemd dat juist de mensen die het meest concrete, het meest nuttige werk doen zoals zorg en onderwijs het laagst betaald worden tegen almaar afbrokkelende arbeidsvoorwaarden.

Elly Burgering

Wilt u weten op welk artikel Elly Burgering reageert? Klik dan op de onderstaande link:

Iets nuttigs doen voor de medemens