Ook daklozen hebben last van de woningcrisis en het tekort aan sociale huurwoningen. Maar dat is op te lossen door te kijken naar hoe Finland het doet, stelt onderzoeker Nienke Boesveldt. “Geef elke dakloze een woning. Maak er een recht van.”

Onderzoeker Nienke Boesveldt van de Universiteit van Amsterdam zag hoe Finland met daklozen omgaat, en ziet dat het ook in Nederland kan. “Geen crisis is makkelijker op te lossen dan deze.”

30.000 mensen

In coronatijd is er een groep economische daklozen bijgekomen. Dat zijn vooral ondernemers en zzp’ers die in korte tijd alles zijn kwijt geraakt. Naar schatting hebben in Nederland 30.000 mensen geen dak boven hun hoofd.

“Dat zijn mensen die denken dat zoiets ze nooit overkomt”, zegt Boesveldt. Als sociale wetenschapper bestudeert ze hoe beleidsmakers omgaan met daklozen.

Versnelde doorstroming

Ze ziet hoe veel goedbedoelde initiatieven stranden. Zo kwam er in coronatijd een versnelde doorstroming van de nachtopvang naar hotels. Maar dat was alleen omdat gemeenten daklozen als een riskante besmettingsbron zagen.

Overal is er noodopvang, maar mensen blijven daar te lang hangen omdat er te weinig sociale huurwoningen zijn. Met alle gevolgen van dien.

Lees het complete artikel op de website van eenvandaag.avrotros.nl:

Iedere dakloze een huis geven nu er woningnood is? 'Geen crisis is makkelijker op te lossen dan deze'