In ‘Been There Done That’ (EO) krijgen dakloze jongeren hulp van Bekende Nederlanders. Een droom geeft enige hoop maar is niet voldoende.

In de achtste aflevering van Been There, Done That op NPO 3, volgen we de twintigjarige Femke, die sinds haar tienerjaren zwerft en al tweeëneenhalf jaar dakloos is. Ze werd gekoppeld aan concertpianiste Iris Hond, die zelf als tiener nergens terecht kon en lange tijd op haar school heeft geslapen, om haar met haar situatie te helpen.

Femke krijgt een kleine uitkering en werkt af en toe in een fietsenwinkel. Ze woont op een bootje zonder douche met haar oudere vriend, Vincent (38), die een alcoholverslaving heeft. Iris ontmoet haar als ze op het punt staat haar ligplaats te moeten opgeven. Als Iris hun bootje gaat bezoeken, vraagt Vincent of zij ooit iets heeft gerookt – „dat maakt het leven op straat leefbaarder”. Iris vertelt dat zij een droom had: concertpianiste worden. Ze wist dat die droom nooit zou uitkomen als ze aan de drugs zou raken, dus heeft ze het nooit gedaan.

Lees het complete artikel op de website van het NRC:

 

Hoop is niet genoeg voor dakloze jongeren

Foto: EO