In 2021 zijn meer dakloze arbeidsmigranten vanuit Rotterdam teruggekeerd naar hun eigen land óf aan nieuw werk geholpen dan in eerdere jaren. Zo’n honderd vonden er weer werk, zo’n 220 gingen vrijwillig of verplicht terug naar eigen land.

,,De beste oplossing is om EU-migranten die zonder werk zijn geraakt en op straat zijn beland aan nieuw werk te helpen bij een werkgever die fatsoenlijk voor z’n mensen zorgt’’, stelt burgemeester Aboutaleb in antwoorden aan Leefbaar Rotterdam, die vragen stelde over de overlast door deze groep. ,,We hebben iedereen die kan en wil werken hard nodig.’’

Vrees voor meer buitenslapers

De zorgen over deze buitenslapers, die niet welkom zijn in de nachtopvang, zijn groot. Onlangs stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb nog te vrezen dat de groep, die veelal afkomstig is uit Oost-Europa, verder zal groeien. Probleem zijn de malafide uitzendbureaus, die de arbeidskrachten laten vallen zodra er geen werk is waarbij die ook hun dak boven het hoofd verliezen. Aboutaleb wil dat baan en bed niet meer aan elkaar gekoppeld mogen worden, maar zover is het nog niet.

Lees het complete artikel op de website van het AD:

Honderden dakloze arbeidsmigranten weer terug naar eigen land of aan het werk