In 2019 waren er in Nederland ruim 500.000 mensen zonder adres. Steeds vaker gaat het om zogenaamde ‘spoedzoekers’, mensen zonder grote (psychische) problemen die na het verliezen van hun woning geen nieuwe woonruimte kunnen vinden.

De Amsterdamse Bert Kok heeft sinds kort zijn eigen huis in Gouda. Het meubilair in de woonkamer staat er ietwat verloren bij. In de badkamer is nog geen verlichting. Hoewel hij bij de kringloopwinkel het een en ander voordelig op de kop heeft weten te tikken, ‘is het geld nu op.’ Uit zijn oude huis heeft hij maar weinig mee kunnen nemen. Zijn vrouw neemt de telefoon niet meer op en zij heeft de sleutel van de opslag.

Toch heerst bij Bert ook opluchting. Het afgelopen jaar was niet makkelijk. Zijn vrouw, voor wie hij twintig jaar mantelzorger was, verzocht hem het huis te verlaten. Ze had het wel eens eerder laten vallen, maar Bert leefde in de veronderstelling dat het goed zou komen. Nu zette zijn vrouw er plots druk achter. En dus begon Bert met zoeken naar een nieuwe woonplek. Maar dat bleek nagenoeg onmogelijk.

Lees het complete artikel op de website van de VPRO:

Hoe Nederland eruitziet nu wonen een luxe is