Foto: Kansfonds van Willem van Sermondt.

Wie dakloos is, slaapt meestal niet op straat. Dat ontdekte Willem van Sermondt van hulporganisatie Kansfonds bij een nieuw soort telling van dakloze mensen in Noord-Brabant. Vandaag, op Wereld Daklozendag komt hij naar Utrecht om het bestaande beeld over dakloosheid bij te stellen.

Waarom zijn dakloze mensen zo moeilijk te herkennen?

,,Dakloosheid heeft veel gezichten. Het beeld heerst bijvoorbeeld dat bijna alle dakloze mensen man zijn, maar er is ook een grote groep dakloze vrouwen: zo’n 30 procent van het totaal. Ook is het aandeel kinderen en jongeren groot: 40 procent van de dakloze mensen is jonger dan 27 jaar. Bovendien zijn hun situaties heel verschillend. Veel mensen denken dat dakloze mensen op straat of in de opvang slapen. Maar de grootste groep, zo’n 70 procent, slaapt ergens anders: op de bank bij familie of vrienden, op een camping, in een auto. Deze groep wordt vaak niet meegeteld in cijfers van bijvoorbeeld het CBS.”

Lees het volledige artikel op de website van het AD:

Hoe herken je een dakloze? Dat is niet makkelijk, weet Willem: ‘Cruciaal dat we omvang probleem kennen’

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!