Een thuisloze jongere een jaar lang 1050 euro per maand geven om te besteden aan zelf opgestelde doelen, helpt dat iemand het leven op de rit te krijgen? De mensen achter het project ‘Bouwdepot’ geloven van wel. Jennifer zag haar leven erdoor veranderen.

Totdat je 21 bent helpen je ouders je financieel. Daar gaat de Nederlandse overheid in elk geval vanuit. En als die dat niet kunnen of willen? Dan kun je flink in de schulden raken, weet ook Jennifer. “Mijn leven toen en mijn leven nu, dat is een verschil van dag en nacht”, vertelt Jennifer (21). Ze zit op de bank bij haar moeder thuis, iets wat ze jaren geleden niet voor mogelijk had gehouden. Het contact met haar familie verliep namelijk lange tijd stroef.

In de schulden

Onder andere door problemen thuis had Jennifer als tiener een tijd lang geen dak boven haar hoofd. Soms kon ze terecht bij een vriend of in de crisisopvang. En soms zat ze de hele nacht klaarwakker op een bankje. Ze kampte met schulden en hoe hoger die werden, hoe verder de moed haar in de schoenen zakte.

Daar kwam verandering in toen haar begeleider in de crisisopvang Jennifer een paar jaar geleden in contact bracht met stichting Het Bouwdepot. Die stichting heeft een aanpak bedacht waarbij thuisloze jongeren van 18 tot 21 jaar een jaar lang een vast maandelijks inkomen van 1050 euro ontvangen, om zelf te bouwen aan hun toekomst: het Bouwdepot.

Lees het complete artikel op de website van eenvandaag.avrotros.nl:

Hoe een tijdelijk 'basisinkomen' thuisloze jongeren op weg kan helpen: 'Er is rust nodig om je te kunnen ontwikkelen'