Gemeenten en woningcorporaties hebben de grootste moeite om statushouders aan huurwoningen te helpen. Het kabinet wil dat mensen uit de groep sneller woonruimte krijgen, omdat de asielopvang in Nederland verstopt zit. Die taak is aan gemeenten, maar die zeggen met schaarste en lange wachtlijsten te kampen.

14.000 statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, wachten op een huurwoning, schrijft het AD. Gemeenten en woningcorporaties zeggen dat die niet beschikbaar zijn, dus moeten ze voorlopig in asielzoekerscentra blijven. Door de opstopping in de opvang hebben asielzoekers in het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel soms geen fatsoenlijke slaapplek.

Beschikbare woonruimte

Volgens minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Eric van der Burg (Asiel) moeten de gemeenten en woningcorporaties beter hun best doen. Dat schreven ze vorige week aan de Tweede Kamer. “Die woningen zijn er wel degelijk”, zei De Jonge over beschikbare woonruimte. Maar gemeenten en woningcorporaties zeggen dat het in de praktijk vaak anders is.

Lees het complete artikel op de website van RTLnieuws:

'Gemeenten kunnen druk huisvesten statushouders niet aan'