Iedereen heeft wel eens behoefte aan een openbaar toilet, maar dit geldt voor sommigen meer dan anderen. Vooral voor ouderen, kinderen, vrouwen en mensen met een fysieke aandoening of een laag inkomen is het gebrek aan toiletvoorzieningen een grote beperkende factor, niet alleen om hun behoefte te doen, maar ook om zichzelf of hun kind te kunnen verschonen. Hieronder focus ik op twee specifieke doelgroepen: daklozen en mensen met een spijsverteringsziekte.
De strijd van #iederewctelt
Volgens de Toiletalliantie – een samenwerking van onder andere het MDL Fonds en Crohn & Colitis NL – loopt Nederland achter als het gaat om goede toegankelijke toiletvoorzieningen, zowel in steden als natuurgebieden. Wetgeving die lokale overheden verplicht voor voldoende toiletten te zorgen ontbreekt in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland.
‘Meer toiletten betekent: minder eenzaamheid en sociaal isolement, meer zelfredzaamheid, minder zorgkosten’
Daarom strijdt de Toiletalliantie met #iederewctelt voor een inclusief en toegankelijk Nederland: ‘Meer toiletten betekent: minder eenzaamheid en sociaal isolement, meer zelfredzaamheid, minder zorgkosten (preventie). Maar ook meer gastvrijheid, een aantrekkelijkere (binnen)stad en mensen die langer in een verblijfsgebied blijven hangen.’ Dit doet de alliantie onder andere met de HogeNood-app, de aanleg van natuurtoiletten en met toiletambassadeurs die bij gemeenten en ondernemingen lobbyen voor meer openbare en opengestelde toiletten.
Lees het volledige artikel op de website van sociale vraagstukken:
Geen inclusieve steden zonder voldoende openbare toiletten
Lees ook:
Buiten beeld, maar wel dakloos – het belang van de ETHOS-telling
Veel dakloze mensen komen niet voor in bestaande cijfers over dakloosheid. Niet omdat ze er niet zijn, maar omdat ze buiten beeld blijven door hun leeftijd, veronderstelde zelfredzaamheid of wettelijke status. Ze zijn niet in beeld bij traditionele...
Wanprestatieafspraken: Haagse sociale woningbouw blijft steken in beloftes
Met veel bombarie brachten de gemeente Den Haag en de Haagse wooncorporaties onlangs het nieuws dat er dit jaar 1.450 nieuwe sociale huurwoningen bijgebouwd worden. Dit zou blijken uit de nieuwe prestatieafspraken. Prestatieafspraken moeten jaarlijks op grond van de...
Doorbreek het genderblinde beleid: Prijswinnend onderzoek onthult hoe dakloosheid vrouwen anders treft
Onlangs werd Elleke Schreur, alumni van de master Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden, bekroond met de prestigieuze FSW Scriptieprijs 2024 en won ze ook de Universitaire Scriptieprijs 2025. Haar scriptie, getiteld "Gendered...
Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!
Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!
Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !
Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!