Wat is er nodig om de benutting van ervaringskennis en -deskundigheid nu eindelijk eens goed van de grond te krijgen? Hoogleraar Saskia Keuzenkamp, wetenschappelijk directeur van Movisie, doet in deze agenderende beschouwing een appel op de overheid.

Waarom zijn we in vergelijking met vijf of tien jaar geleden nog nauwelijks opgeschoten met conclusies over de waarde van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid? Waarom zijn de gedachten erover niet concreet, waarom is het bij wijze van spreken nog steeds niet een onderdeel van de systeemwereld? Wat is er nodig om het te verankeren?

Deze vragen kreeg ik bij het verzoek om een agenderende inleiding voor dit dossier te schrijven. Ik pak de handschoen graag op en bouw daarbij voort op inzichten van ervaringsdeskundigen en kenniswerkers en de vele columns, artikelen en boeken die hierover al zijn geschreven. Want gepubliceerd wordt er volop. De daden blijven daarbij vergeleken flink achter, zeker in het sociaal domein.

Lees het complete artikel op de website van sociale vraagstukken:

Geef ervaringskennis en -deskundigen een serieuze positie

Bij de foto: Deze foto is gemaakt voor het initiatief ‘Wij zijn er voor jou’. Er zijn drie Haagse vrijwilligersorganisaties die gratis onafhankelijke cliëntondersteuning aanbieden. Kijk welke organisatie het beste bij jou past. De vrijwilligers van de organisatie gaan met je in gesprek en kijken hoe ze je kunnen ondersteunen. Omdat zij in hetzelfde schuitje hebben gezeten, herkennen ze jouw situatie: wijzijnervoorjoudh.nl