We bijten onze tanden stuk op de groeiende groep thuisloze jongeren. In Nederland voerde de Stichting Zwerfjongeren een verrassend experiment uit. Jongeren kregen een jaar lang elke maand 1050 euro, zonder voorwaarden. Wat blijkt? Het werkt.

Thuisloze jongeren
Ook Nederland kampt met een grote groep thuisloze jongvolwassenen. In 2018 waren er 12.600 mensen tussen 18 en 30 jaar dakloos. Nadien werd die groep enkel groter. ‘Jongeren krijgen de kans om hun leven op te bouwen met een vast maandinkomen en een eigen woonplek.’ Om de aanpak voor deze groep jonge mensen over een andere boeg te gooien, zette de Nederlandse Stichting Zwerfjongeren in 2020 een experiment in de steigers: het project Bouwdepot.

In Den Haag, Rotterdam en Eindhoven krijgen jongeren tussen de 18 en 21 jaar de kans om hun leven op te bouwen met een vast maandinkomen en een eigen woonplek. Naar hun eigen mogelijkheden en zonder voorwaarden vooraf. De noodzakelijke financiële ondersteuning vond Bouwdepot bij de gemeentes en verschillende fondsen.

Lees het complete artikel op de website van sociaal.net:

Elke maand 1050 euro voor thuisloze jongeren: het werkt

Lees ook:

Eindhovense jongeren krijgen uitkering op basis van vertrouwen